Overhallafjøset

19.12.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

I Overhalla i Nord- Trøndelag har industrimiljøet gått sammen om elementbasert produksjon av landbruksbygg, Overhallafjøset.

Betongelement under produksjon hos Overhalla Betongbygg A S
Nå blir elementene produsert spesielt for hvert enkelt bygg, og produsentene av Overhallafjøset ser at de kan få en langt billigere produksjon og bygg overfor kunden dersom de har en bransjestandard å arbeide etter.

—Dersom vi har en bransjestandard kan vi produsere langt mer effektivt og i tillegg bygge opp et lager med ferdigproduserte elementer, sier Kenneth Amdal Hals i Overhalla Betongbygg AS. Dette vil ha stor betydning for prisene på produktene.

Fire bedrifter

Det er fire bedrifter med god erfaring med landbruksbygg i Overhalla som samarbeider om å produsere Overhallafjøset:

  • Overhalla Betongbygg AS:    Produserer betongelementer       
  • Overhalla Hus:                         Produserer takstoler og veggelementer i tre 
  • GB Entreprenør:                      Gjør betongarbeid     
  • Skogmo Tre:                             Takkonstruksjoner       

De leverer er selve bygget, og det som da gjenstår er rørleggerarbeid, elektrikerarbeid og installering av innredning og mekaniseringsutstyr.

Elementer til fôrbrett og liggebåser?

Overhalla betongbygg arbeider med å utvikle elementer til fôrbrett og liggebåser i storfefjøs. Denne utviklingen møter med en gang utfordringer når det ikke er noen bransjestandard, og liggebåser og fôrbrett kan variere i størrelse fra fjøs til fjøs. En standarisering av dette ville medført rimeligere produkter.

Tine, Nortura, Felleskjøpet og Norsk Landbruksrådgiving har startet arbeidet med å utvikle en bransjestandard for storfebygg.  De ønsker å involvere alle de største leverandørene av innendørsmekanisering i denne prosessen. 

Det er tenkt ulike standarder for større og mindre raser og for bredde på fôrbrett i forhold til hvordan utfôring av grovfôr som er planlagt. Standarden skal gjøre det lettere å produsere prefrabrikkerte løsninger og gjøre storfebygg billigere for bøndene.

Treelementer?

Det er i stor grad betongelementer i veggene til Overhallafjøsene som blir levert, men dersom det blir en bransjestandard for landbruksbygg ligger forholdene godt til rette for å bruke prefabrikkerte veggelementer av tre.

—Vi ser ingen grunn til at det ikke kan produseres ferdige elementer av tre til landbruksbygg, og vi ser at dersom det kommer en bransjestandard vil vi enkelt kunne produsere opp elementer som kan brukes til dette, sier Frode Børnstad i Overhalla Hus.

Overhalla hus produserer i dag veggelementer av tre, men det er svært lite bruk av dette i landbruksbygg.

> Landbruk, Overhalla Betongbygg

> Standardisering av husdyrbygg

> Til Finland for å hente inspirasjon 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.