Kjøttfeproduksjon hos Juha Moisander i Finland

31.10.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

På Anttila Herford har Juha Moisander 60 ammekyr med full framfôring. I 2007 stod et hus for kjøttfe ferdig, og et nytt er klart for bruk nå.

Samarbeidspartnere i Landbruksbygg.no på besøk hos Juha Moisander

Det nye bygget er inspirert fra besøk Moisander har gjort over Atlanteren til Amerika. Her har dyrene adskilt liggeareal og fôrbrett. Liggearealet ligger på toppen av en bakke, mens fôrbrettet ligger lengre nede. Det er også et lite fall fra fôrbrettet til en renne som skal ta vekk vann og urin til gjødsellagunen. Det er tak over både liggeareal og fôrareal med en stor plass mellom.

Stort areal per dyr

Moisander er opptatt av å sikre god dyrevelferd hos dyrene sine. Han vil helst ikke ha mindre areal enn 12 m2 per dyr slik at talleunderlaget skal holde seg tørt. Bygget fra 2007 er uisolert med naturlig ventilasjon og tre vegger, mens veggen i forkant mot fôrbrettet er åpen. Halve endeveggene er også åpne, og gjennom langveggen i bakkant er det to åpninger til et uteareal bak bygget.

Fôringen gjøres maskinelt med en minihjullaster som fordeler ut rundballer. For å strø halm brukes en traktorvogn som blåser halmen inn i bingene. Moisander strør ofte for å sikre et godt liggeareal for kyrne, han er også opptatt av å ha godt ettersyn og at dyrene skal ha stort nok areal.

Sorteringssystem

I likhet med brødrene Toivonen på Salmensuu gård har Juha Moisander hentet inspirasjon fra amerikanerne og installert et sorteringssystem som forenkler handtering av flokken.

Bygget fra 2007 hadde en prislapp på €350.000 og det nye bygget på €180.000. Moisander forteller at han kunne fått en lavere kostnad per dyr dersom han fylte fjøsene opp mer, men mener dette går utover dyrevelferden som han setter høyere. Han kan godt tenke seg å drive en form for gårdsbutikk med tiden, og vil derfor at det skal vises at dyrene har det bra på gården.

I tillegg til de to nye fjøsene bruker også Moisander en god del gammel byggemasse i produksjonen sin. De gamle fjøsene er bygget om med enkle midler slik at de kan holde noen dyr.

 

 

 

 

 

 

> Anttila Hereford

> Til Finland for å hente inspirasjon

> Standardisering av storfebygg

> Samarbeid i bondens byggeprosjektFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.