Kjøttproduksjon på Salmensuu gård i Finland

29.10.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Annti og Mari Toivonen driver sammen med Anntis bor, Tero, Salmensuu gård. Her produserer de storfekjøtt av Hereford og har i tillegg en gårdsbutikk med utsalg av kjøtt og grønnsaker.

Hereford- kyrne trivdes godt i det uisolerte tallefjøset
På gården er det i hovedsak kjøttproduksjon med 200 ammekyr av Hereford på talle. Tidligere var det kun produksjon av grisekjøtt på produksjon, nå er det plass til 1750 slaktegris. I tillegg til at brødrene Toivonen arbeider fast på gården har de to faste ansatte og en deltidsansatt.
Enkle bygg

Byggene var enkle og uisolerte, med tre vegger og en åpen langvegg. Det nyeste bygget fra 2005 hadde to søylerader i midten av bygget og en langs den åpne langveggen hvor fôrbrettet lå på utsiden med taket trukket over. Fôringen foregikk maskinelt ved hjelp av en traktor og en fullfôrvogn.

Det er et eldre ammekufjøs som hvor det er to avdelinger med fôrtro i midten. Her er fôrbrettet under tak, sammen med liggearealet. Her har det vært litt problemer med mye nedbør da tallen har blitt våt. Her har også det ene bygget vært mer utsatt for vind da det står med åpningen mot vindretningen i større grad.

Underlaget er av halmtalle i begge ammekufjøsene. Halmen er kjøpt inn og strøs ved hjelp av en vogn som kjøres av en traktor. Det strøs halm rundt tre ganger i uken for å unngå problemer med fotråte og andre hovproblemer.

Inspirert av amerikanere

Etter å ha vært på studiebesøk i Iowa, USA, har brødrene Toivonen ordnet seg et sorteringssystem hvor de sender gjennom dyr enkeltvis. Her kan dyrene veies og enkelt behandles individuelt og fiksert. Brødrene forteller at de er veldig godt fornøyd med systemet og at det gjør mye av arbeidet hvor de må håndtere flokken mye enklere.

Norske bygningsrådgivere fikk komme å besøke gården i sammenheng med standardisering av storfebygg. Etter at de så på gården fikk de grille lokalt produserte pølser i peisen til gårdsbutikken og se på utvalget der.

 

 

 

s

 

 

> Salmensuu Hereford

> Til Finland for å hente inspirasjon

> Standardisering av storfebygg

> Samarbeid i bondens byggeprosjektFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.