Ny løktørke i Rygge

15.10.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) ,  Tor Gunnarson Homme | Nyhet

Det er flotte forhold på gården til Per Olaf Roer, hvor det produseres løk, hodekål, potet, korn, sylteagurk og kyllingkjøtt.

Peder og Per Olaf Roer foran den nye løktørka
Produksjonen på gården gir mye arbeid; Per Olaf og kona Bente har arbeid her hele året, mens sønnen Peder arbeider her i sommerhalvåret.

Det nyeste bygget på den imponerende gårdsplassen er løktørka som var ferdig rett før innhøsting og brukes for første gang i år. Tørka har to rom, hvor det ene har tre vifter og det andre en. Med hjelp av spjeld reguleres i hvor stor grad det tilføres friskluft eller bare brukes resirkulert luft til tørkinga.

Tørkinga er basert på at lufta skal suges gjennom kassene. Det ligger følere i kassene, i lagerrommet øvrig, i vifterommet og ute for å måle temperatur og vanninnhold i lufta. Et styringspanel gir mulighet for å stille inn ønskede parametre som systemet regulerer seg for å oppnå.

Lagerene til potet og kål ligger i et eget bygg med felles innkjøring i midten. Potetlageret har også ventilasjon hvor lufta skal trekke gjennom kassene, og her blandes friskluft og avtrekksluft etter hvordan forholdene er i lagerrom og ute. Kållageret er nedkjølt og kjøles ned aktivt dersom det er varmere enn ønsket temperatur ute.

Kyllinghuset på gården er bygget tilbake i 2001. Husdyrrommet er 18 m x 40 m og Roer har 8,5 innsett i året her. Et annet bygg inneholder en korntørke med varmluft og en løktørke. I dette bygget er det også et verksted og settepotetlager.