Melkerobotfjøs i Skiptvet

15.10.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Tor Jacob Solberg bygget i 2010 en ny melkekuavdeling i tilknytning til det eksisterende fjøset på gården.

─ Den første kua jeg hadde, måtte jeg binde fast i ei bjørk for å melke, smiler Tor Jacob.

Han kjøpte gården da han var 21 år, og startet opp med to melkekyr. Han så for seg å kjøpe en gammel melkestall for å bygge om det eksisterende bygget, men etter å ha sett på potensielt driftsresultat i forhold til investering ble resultatet melkerobot.

Fjøset har plass til 67 melkekyr og 17 sinkyr, Tor Jacob har for øyeblikket 55 melkekyr og en kvote på 388 tonn i økologisk produksjon. Potensielt kan melkeavdelingen levere 600 tonn melk, og Tor Jacob har planer om å bygge seg opp til dette. Midlertidig brukes fjøset også til noen ungdyr, men det er planer om å bygge plass for kalv, ungdyr og kjøttfe i det gamle fjøset.

Melkeavdeling først

─ Jeg valgte å bygge melkebiten først, og ta investeringen i flere omganger, forteller Solberg.

─ Jeg hadde tydelig fokus på å investere i det som generer penger først, derfor bygde jeg først et melkekufjøs før jeg kjøpte meg en skikkelig traktor.

Fjøset har en grunnflate på 750 m2. Gjødselsystemet har et kanalsystem som ikke hadde omrøring i utgangspunktet, men det er satt inn en propell i etterkant. Dette mest fordi det gikk en del ungdyr i fjøset, som har fastere avføring. Borgen Bygg har levert bygget, mens Lars Gunnar Larsen i Felleskjøpet Agri har tegnet planløsningen i husdyrrommet.

Fjøset er satt opp med hjelp av betongelementer i veggene og taket av sandwich- elementer bæres av limtredragere. Den ene gavleveggen er mot den eksisterende byggemassen, mens den andre har lysgjennomtrengende plater i gavlen.

Fôrbrettet er trukket utenfor veggen til den eksisterende byggemassen slik at det kan kjøres gjennom hele. Fôringen forgår med hjelp av en Bobcat som Tor Jacob fordeler hele rundballer over fôrbrettet med. Til roboten er det fri kutrafikk, med to kraftfôrstasjoner i tillegg.

Tor Jacob synes det er veldig spennende å utvikle gårdsdriften, hvor han nå videre vil ta ut en del skog for å lage beiteareal samtidig som han vil bygge om den gamle delen av fjøset for kalver, ungdyr og kjøttfe. Han er nå i planleggingsfasen og tenker kanskje å starte byggeprosessen om et års tid.

Byggeleder

Han var selv byggeleder på sitt første byggeprosjekt og oppdaget at det var en krevende oppgave hvor han måtte sette seg inn i mye for å mestre oppgaven. Når neste fase av byggingen skal påbegynnes er Tor Jacob glad for at han vært gjennom alt før. Melkekufjøset kom på 6 millioner i 2010, noe som også var budsjettert.

Den viktigste erfaringen jeg har tatt med meg fra da jeg bygde, var at god planlegging var en nøkkel til et resultat jeg kunne være fornøgd med. Da jeg startet byggeprosessen var planene klare og økonomien avklart, forteller Solberg.


Plantegning: Lars Gunnar Larsen, Felleskjøpet Agri

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.