Nytt melkekufjøs i Skiptvet

15.10.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Alf Håvar Bro sitt nye melkerobotfjøs stod ferdig i mars 2013. Fjøset har en velferdsavdeling i melkeavdelingen og kanalomrøring i gjødselsystemet.

Alf Håvar Bro er strålende fornøyd med det nye fjøset sitt
Fjøset er levert av Borgen Bygg, og er satt sammen av betongelementer og sandwich- elementer. Taket bæres av limtredragere med tresøyler. Kanalsystemet i gjødselkjelleren er også bygget av elementer, mens fôrbrettet er plasstøpt. Husdyrrommet hos Alf Håvar er veldig lyst da han har malt alt av tre hvitt samtidig som det er lagt stor vekt på belysning her.

I melkekuavdelinga er det en egen velferdsavdeling hvor kyr med spesielle behov kan oppholde seg. Dette er en løsning hvor det er lettere å holde oppsyn med dyr som trenger det spesielt, men også en måte for dyr å kunne gå i roboten uten like stor konkurranse som i en stor gruppe. Dette gjør også en velferdsavdeling veldig gunstig for dyr som er syke eller under opplæring i melkeroboten.

Lars Gunnar Larsen fra Felleskjøpet Agri har tegnet planløsningen og levert i-mek.

Inn på tunet

Alf Håvars kone, Marit Wærnes, arbeider med «inn på tunet» på gården. Flere skoleklasser og barnehager besøker gården ofte, noe som er med å gi barna mestring i større grad.

─ Det er veldig fint å se barna som kommer hit første gang og er redd for dyrene, løpe rundt i bingene for å gjøre rent og smile fra øre til øre, forteller Alf Håvar.

Paret synes prosjektet er veldig spennende og håper å få til en avtale med kommunen om å hjelpe de som ikke mestrer skolen så bra, slik at de kan få mestring når de arbeider på gården. Et stort rom som ligger over de tekniske rommene er tenkt til å brukes som undervisningslokale hvor de lokale skolene kan ha enkelte timer.

Alf Håvar har plass til 70 melkekyr, og har mål om å få inn så mange. Nå har han 35 kyr og en kvote på 323 tonn. Alf Håvar har slitt med mastitt etter overgangen fra båsfjøs til løsdrift, noen av de eldre dyrene har også blitt halte og slitt i det nye fjøset. Det er ikke uvanlig at dyr sliter når de kommer fra båsfjøs til løsdrift om vinteren. Yvonne og Ole-Halstein Østgaard i Målselv hadde også slike problemer.

Moving floor

Fjøset har kalvebokser med «moving floor». Dette er en selvrengjørende kalvebinge som er arbeidssparende og kan spare en del strø også. Alf Håvar forteller at bingene fungerer som de skal, men det er vanskelig å flytte kalvene inn i, og særlig ut av bingene. Rett under utgangen framme er det en åpning til gjødselkanalen, denne er skummel for kalvene når de skal ut av bingen.

Fôringen i fjøset gjøres med hjelp av fôrutleggeren fra det gamle fjøset som blir fylt opp av en fullfôrblander som Alf Håvar har kjøpt brukt. Etter hvert er det planen å sette inn en skinnegående utlegger, men fôrbrettet er også dimensjonert for å kjøre traktor med vogn for fôring.

Den totale kostnaden for bygget vil komme på opp mot 10,5 millioner, etter at den eksterne gjødselkummen er satt opp og fôringssystemet er ferdig. Alf Håvar har selv gjort grunnarbeidet på tomten.


Plantegning: Lars Gunnar Larsen, Felleskjøpet Agri
 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.