Arbeidstrening på gården

11.09.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

May-Tove Widding og Tor-Gunnar Eliassen har valgt å bygge om Widding Gård i Tromsdalen og tilpasset den til besøk, samtidig som de gir tilbud om arbeidstreningsprogrammet «Grønt arbeid» for inntil 5 arbeidere. I tillegg har de direkte leveranser av egg og grønnsaker til restauranter i Tromsø.

May-Tove Widding på låvetrappa til fjøset på Widding Gård
Parret har selv tre sønner som alle har hatt en større motivasjon og læringsevne med praktisk arbeid hjemme på gården enn de har hatt på skolebenken. En viktig motivasjonsfaktor for å drive arbeidstrening på gården, var å se hvordan deres egne barn mestret variert gårdsarbeid på en helt annen måte enn de gjorde med skolearbeidet.

Hovedbygningen er bygget om og tilpasset for de nye aktivitetene på gården. Bygget har fått et stort oppholdsrom med kjøkken, hvor arbeiderne spiser et varmt måltid basert på råvarer fra gården. Fjøset har også fått garderober for arbeiderne. Bygningsplanlegger Svein Johnsen i Landbruk Nord har planlagt ombyggingen, og er godt fornøyd med utfallet.

—Det er ikke alltid like lett å integrere disse fasilitetene i eksisterende bygg, men jeg synes vi har fått løst det på en god måte her, sier Johnsen.

Gir variert arbeidsdag

Grønt arbeid er et arbeidstreningsprogram som skal gi et variert arbeid i kontakt med både dyr og natur. Mye av arbeidet gir synlige resultater og er med på å bygge mestringsevne og selvtillit hos arbeiderne. Siden arbeiderne har ulik bakgrunn vil alltid arbeidsoppgavene bli individuelt tilpasset. Arbeidstreningsprogrammet er en del av «Inn på tunet».

> Grønt arbeid

Widding Gård har også avtale om at skoleklasser kommer på besøk og en del av dette er spesialpedagogisk undervisning. May-Tove er overbevist om at arbeidet på gården og kontakten det gir med dyrene er veldig bra for de som kommer og er end del av arbeidsdagen på gården.

—Vi ser at ungdommene vokser veldig når de er her, og de blir mye tryggere på seg selv, forteller hun.

 

I desember arrangerer Widding Gård «Nissehelga» som trekker til seg to til tre tusen besøkende sammen med nabogården, Nordgård. Arrangementet er for familier og selveste nissen sitter på låven og hilser på unge og gamle. Det kryr av folk over begge gårdene og det er med på å få folket i julestemning.

Direkte leveranser

For å få bedre vilkår for sine råvarer har Widding Gård gjort avtaler direkte med restauranter og enkelte butikker i Tromsø, hvor de leverer egg og grønnsaker. For å sikre at det er jevn flyt av egg fra hønsehuset er det to avdelinger, slik at det nesten aldri er tomt i huset. De har også et selvbetjent utsalg ved innkjørselen til gården, hvor besøkende kan plukke med seg grønnsaker og egg fra gården mot at de legger igjen betaling.

—Kundene har vært svært ærlige og salget har gått bedre enn forventet, forteller May-Tove.

I tillegg til høns har Widding gård to Nordlandsfe, hester, samt 60 vinterfôrede sauer og noen kaniner.

> Widding Gard

> Landbruk Nord

> Inn på tunet

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.