Satser på eget ysteri i geitehuset i Nordkjosbotn

02.09.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Ivar Jørgensen og Mabel Owrewn har satset på eget ysteri i geitehuset sitt, hvor de driver med gårdsutsalg av egenprodusert ost. I tillegg leverer de produktene sine til lokale butikker og har utsalg på bondens marked.

Ivar Jørgensen og Mabel Owrewn sammen med Marit Gåre (t.v.)

I geithuset har Ivar hovedansvaret hvor han har 100 melkegeit. Geitehuset ble sanert for noen år tilbake for å fjerne problemene med sykdommene CLA og CAE. Dette innbar å bytte alt av tre som var i fjøset, samt å bytte ut hele besetningen. Beitene måtte også snus for å fjerne eventuell smitte som kunne ligge her. I tillegg til geitebesetningen har paret en besetning på 60- 70 vinterfôra sau, disse holdes helt separert fra geitene da de kan være bærere av sykdommene.

> Friskere geiter

Jørgensen fôrer opp kje til slakt, og det er blant annet å finne kjøtt av kje herfra på det anerkjente vertshuset Skarven i Tromsø. Kjekjøtt er godt utbredt i geitefylket Troms, og det kan godt være potensiale for å selge mer kjekjøtt i andre deler av landet.

 

Hjemmesnekret kraftfôrtildeling i melkestallen

I melkestallen har Jørgensen fått hjelp til å utvikle en automatisk kraftfôrtildeling, hvor han kan tildele kraftfôr gjennom modifiserte grisefôringsautomater ved hjelp av en bryter. Det er også laget automatisk påfylling av disse automatene. Jørgensen er godt fornøgd med denne, og sier at den er veldig arbeidsbesparende under melkingen. De fleste geitemelkprodusenter tildeler kraftfôr manuelt ved, melking. Det er også to kraftfôrstasjoner i fjøset.

Grovfôret er i rundballer, og blir revet opp og fôret manuelt med en hjulgrabb. Ivar sier at han godt kunne tenkt seg å ha et rullende fôrbrett med tiden, men sier at den manuelle fôringen fungerer tilstrekkelig. Gjødsla holdes tørr og kjøres på jordet med en tørrgjødselvogn, noe Ivar er veldig godt fornøyd med.

 

Eget ysteri

Mabel er sjef i ysteriet hvor hun lager ulike oster av geitemelken, blant annet feta av ekte geitemelk. Her brukes mellom 10 og 15 tonn geitemelk, mens det er en kvote på 55 tonn for levering til Tine. Med spesialimporterte fliser til lageret holdes osten i et veldig gunstig miljø uten noen tekniske installasjoner. Ostene er tatt godt imot av lokale kunder, og er å finne i butikkhyllene hos den lokale dagligvarehandelen.

Ysteriet og melkerommet i fjøset er bygget de siste årene, hvor Marit Gåre og Svein Johnsen fra Landbruk Nord har vært planleggere.

> Hus for geit

> Landbruk NordFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.