Nytt sauefjøs på Sjursnes

22.08.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Inge Skognes har bygget seg et nytt sauefjøs med plass til 85 sau på Sjursnes, Troms. Han baserer produksjonen på å fôre med høy, og har egen høytørke i fjøset.

Inge Skognes sammen med Marit Gåre og Kirsti Skog

Til daglig er Inge lærer, og driver med sau på siden av dagjobben. Tidligere har han hatt 16 sau og et gammelt høylager som er revet for å bygge det nye fjøset. Det nye bygget er delt av et fôrlager på midten, som skiller høylageret og husdyrrommet. Det har tidligere vært to kyr med årskalver på gården, og det kan bli aktuelt med tanke på gårdsturisme. Det nye bygget er planlagt av Marit Gåre fra Landbruk Nord. Byggebeskrivelse og detaljprosjekt er laget av Roger Østvik, også Landbruk Nord.

 

Stor andel tre

Inne husdyrrommet har sauene både strekkmetall og tregolv i bingene. Ellers er innredningen i robust tre, som gir et rolig miljø i fjøset i tillegg til at det ser fint ut. All treinnredningen er snekret på plassen, og Skognes er fornøyd etter en vinter i det nye husdyrrommet etter sauene flyttet inn i november 2012. Skognes har også en liten hybel hvor han kan sove under lammingen med et vindu han kan holde sauene under oppsikt.

Skognes har kjøpt en brukt høytørke som det var litt startproblemer med, men er i alt fornøyd med systemet. Høyet blir lesset av på et transportbånd som mater videre til en vifte som blåser høyet inn i lageret. Her er det et tørkeanlegg med to vifter.

 

Tømrarar gjennom Landbruk Nord

I byggearbeidet har Inge Skognes brukt håndverkere som er tilsatt i Landbruk Nord, og leid ut via dem. Dette gjør at arbeidsgiveransvaret ligger hos Landbruk Nord, og sparer bonden som utbygger for mye administrativt arbeid, dette arbeidet er det Kirsti Skog hos Landbruk Nord som gjør.

 ̶ Bonden bygger ofte bare en gang i livet, og da er ikke alltid like lett å holde kontroll over hva som må tas hensyn til av administrativt, derfor setter mange bønder pris på tilbudet vårt, forteller Kirsti Skog. ̶ Det er også ofte behov for håndverkere på ulike gårdsbruk, og vi har lite problemer med å sysselsette våre håndverkere, fortsetter hun.

God utsikt: Inge Skognes passer på fra hybelen under lamminga

Husdyrrommet med treinnredning og blanding av tre- og strekkmetallgolv


Figur: Plantegning og perspektiv, Marit Gåre, Landbruk Nord

> Landbruk Nord

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.