Massivtre i det nye robotfjøset til Bjørgeberget Samdrift

21.06.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

I 2011 bygde Asbjørn Hagene og Lars Opsal Jr. seg nytt melkekufjøs i massivtre med melkerobot. De installerte også en brukt robot som var blitt overhalet og brukte også en del brukt innredning i fjøset.

Trives godt i fjøs med massivtre: Asbjørn Hagene

Asbjørn og Lars i Bjørgeberget Samdrift var opptatt av at det nye bygget skulle se fint ut og at det skulle passe inn i med de andre bygningene som lå på gårdstunet. Det var derfor de valgte å bygge fjøset i massivt tre. Det er Terje Strand fra Fjøssystemer som har tegnet bygget og det er Norges største fjøs i massivtre per i dag.

Fjøset ser ut som et kaldfjøs, men de tykke treveggene gir en isolerende effekt som holder temperaturen langt høyere enn den ville vert i et tradisjonelt kaldfjøs.

– Alle spør: Blir det ikke kaldt? sier Asbjørn, men han kan informere om at det nesten aldri går under null grader og at det i vinterhalvåret som regel ligger i underkant av ti grader inne i husdyrrommet.

Da en annen samdrift i nærheten avviklet ble innredningen her kjøpt og brukt i Bjørgeberget Samdrift. De brukte nye etefronter hos melkekyrne, mens det ble brukt helt ny innredning hos ungdyrene. Melkeroboten er også brukt og ble overhalt før den er tatt i bruk hos Asbjørn og Lars.

Bjørgeberget Samdrift har plass til 58 melkekyr og 17 sinkyr og de har en melkekvote på 450 tonn. Det er fire binger til ungdyr med åtte liggebåser i hver, i tillegg til tre åpne binger til de aller minste. Utfôringa av grovfôr blir gjort manuelt med en liten hjullaster med klo framme.

 

> Plantegning, av Terje Strand, FjøssystemerFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.