Nye kyllingprodusenter på Stange

20.06.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Erling Vold og Johannes Alm på Stange starter begge som nye kyllingprodusenter på Stange. De holder på å bygge hvert sitt kyllinghus og vil ha sine første innsett i år. Stor etterspørsel etter kyllingkjøtt har resultert i mange nye produsenter.

Vakker utsikt: Det er vanskelig å klage på utsikten fra kontoret i det nye kyllinghuset til Johannes Alm

Det er ikke langt mellom gårdene til Erling og Johannes og det har ligget god til rette for å samarbeide i byggeprosessen, noe de også har gjort. De har jobbet med prosjektet gjennom vinteren, vært på befaring hos andre produsenter, tatt mange «dumme» telefoner, noe som har nyttig i alt forarbeidet som ligger med planlegging og valg av entreprenører og leverandører til de ulike delene av byggeprosessen.

Begge produsentene tatt høyde for å tilpasse byggene til tunene og landskapet rundt, og de har begge satt inn vinduer kun for å få penere fasader. Erling har valgt å grave ut en skråning for å hindre a tbygningen blir for ruvende. Johannes har lagt bygget slik at han ikke ødelegger utsikten fra kjøkkenet hvor han kan se Mjøsa, noe han også kan fra kontoret i det nye kyllinghuset.

Begge har valgt en løsning med vannbåren varme i golv og vegger som er drevet av et hamlfyringsanlegg. Varmen i golvet er med på å holde underlaget i husdyrrommet tørt og er med på å hindre tråputeskader, som kan være et problem i slaktekyllingbesetninger. Johannes har valgt å installere et dieselfyringsanlegg i tillegg for å ha en ekstra sikkerhet dersom noe skulle skje med halmfyren.

Begge produsentene har fått levert i-mek av Felleskjøpet Agri. Erling valgte det svenske firmaet MG Bygg til å levere sitt bygg, mens Johannes har valgt å bruke Borgen Bygg. Begge byggene har stor takhøyde, da bygget fortsatt kan ha en bruksverdi dersom, mot all formodning, produksjonenen dag blir avviklet.

Ventilasjonsanleggene er i prinsippet like hos produsentene.Luften blir tatt inn gjennom veggventiler og bæres inn til midten av rommet der den faller ned.Gjennom ei vifte blir lufta varmet opp og blåst ut langs gulvet.Utluften går gjennom vifter i taket.

Produsentene synes det er interessant å starte med en helt ny produksjon. «Det er veldig motiverende å arbeide i en husdyrproduksjon uten tilskudd, hvor du blir belønnet for å gjøre en god jobb» mener Johannes Alm.

Det nærmer seg første innsett i juli for Erling mens Johannes har sitt første i oktober. Begge er trygge på at byggene skal være ferdig og kvalitetssikret til de daggamle kyllingene skal vokse seg store i de nye byggene.

   Erling Vold                                                                                 Johannes Alm

>Situasjonsplan Vold, av Øyvind Schiager, Hedmark Landbruksrådgiving

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.