Åpent fjøs på Myhr Gård i Brumunddal

20.06.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Tommy og Mari Ann Holmvik bygde i 2011 nytt kufjøs med melkerobot på Myhr gård i Brumunddal. 17. juni var det åpent fjøs og det kom godt med folk for å se på fjøset.

Jens Helge Borgen (Borgen Bygg), Wiggo Schønsberg (DeLaval), produsentene Mari Ann og Tommy Holmvik og Svein Bratlien (Felleskjøpet Agri)

I samarbeid med det åpne fjøset hadde også Lena Maskin demonstrasjoner av forskjellig grashøstingsutstyr i bruk i samband med deres 50-års jubileum. Det var mange som hadde tatt turen for å se på fjøset og maskinene i godværet i Brumunddal.

Plantegningen er tegnet av Svein Bratlien i Felleskjøpet Agri, mens Borgen Bygg har satt tegnet og satt opp selve bygget. Fjøset har styrt kutrafikk med to kraftfôrstasjoner. Dyrene kan skilles ut automatisk tilsykebinge etter de har vært til melking. Fjøset har naturlig ventilasjon.

Tommy og Mari Ann har en melkekvote som bikker 481 tonn og det var plass til 62 melkekyr og 24 sinkyr og kviger på den ene siden av fôrbrettet. Hos ungdyrene var det plasstil 52 kviger med liggebåser fordelt på 4 binger, i tillegg til de to kalvebingene med hyttene som skjul. Fôring av grovfôr ble gjort ved hjelp av en fullfôrvogn som kjøres gjennom fôrgangen.

Godt kalvemiljø

Mari Ann er spesielt godt fornøyd med hyttene de har laget til skjul for kalvene. «Dette var noe vi tok med oss fra det gamle fjøset» opplyser hun. Hyttene er lune og gir kalvene godt skjul i tillegg til at de ser fine ut.

Oppstartsrådgiver
På plass ved melkeroboten kunne en treffe Jo Einar Blæsterdalen fra Tine. Han driver med oppstartsrådgiving for produsenter som har kjøpt seg melkerobot, og hjelper dem å lære seg hvordan de kan bruke roboten for å få utnyttet potensialet som ligger i å ha en melkerobot i besetningen. Jo Einar hjelper med samspillet mellom programvare, fôringsregime og selve roboten. Denne oppstartsrådgivingen kommer med ved kjøp av en melkerobot fra DeLaval.

 

                       

  Godt kalvemiljø: Lun hytte for kalvene                        Oppstartsrådgiver fra Tine: Jo Einar Blæsterdalen 


>Plantegning av Svein Bratlien, Felleskjøpet Agri

>Artikkel, Felleskjøpet Agri

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.