Nytt robotfjøs i Vinje

07.06.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Bjørn Vestergaard Lognvik startet med melkekyr i september 2012 da det nye robotfjøset stod klart, i dag har han full produksjon.

Sinisa og Natasha Stojcevic trives godt i det nye robotfjøset på Nordre Longvik

Det er ekteparet Sinisa og Natasha Stojcevic som driver Nordre Lognvik Gård ved Lognvikvannet i Vinje Kommune. Sinisa har arbeidet på gården i 12 år, mens Natasha har arbeidet her i et års tid. Det har tidligere vært produksjon på sau og ammekyr på gården, men da Bjørn tok over gården valgte han å satse på melkekyr mens ammekuproduksjonen ble halvert.

I melkekufjøset er det bygget på en ny avdeling til melkekyrne, mens den gamle ammekuavdelingen brukes til ungdyrene. Det er plass til 64 melkekyr og 70 ungdyr i melkekufjøset, i tillegg er det en avdeling i sauefjøset med plass til 30 dyr. I sauefjøset er det også plass til 170 vinterfora sau.

Innredningen og de tekniske innstallasjonene i fjøset er tegnet av Lars Larsen fra Felleskjøpet Agri, mens Kjell Tangen fra Norsk Landbruksrådgiving Østafjells har tegnet på forprosjektnivå. Bjørn har selv tegnet detaljer til konstruksjoner og gjødselkjelleren. Fjøset har et kanalomrøringssystem i til gjødselen som rører all gjødsel to ganger i døgnet. Dette systemet gir en homogen gjødsel og gir også mulighet til glatte overganger med spalter i gangarealet i husdyrrommet.

For fôrhandtering benyttes en fullfôrblander og en automatisk fôrutlegger som kjører annenhver time. Det er styrt kutrafikk i fjøset med to kraftfôrstasjoner etter melkeroboten. Kyrne kan også få tilgang til disse gjennom en smartgate uten å gå gjennom roboten dersom de har vært gjennom den tidligere, og det er tilstrekkelig lenge siden de hadde tilgang til kraftfôrstasjonene. Syke dyr eller andre med spesielle behov kan skilles ut til en egen sykebinge gjennom roboten.

Bjørn er stort sett godt fornøyd med fjøset, men hadde ønsket seg en større velferdsavdeling til kyrne dersom han skulle endre noe. Det var også en del startproblemer med utfôringssystemet, og Bjørn mener at dette kunne vært unngått dersom han hadde undersøkt løsningen bedre før han bygde. Videre mener han at det er viktig å besøke andre produsenter for å lære av deres erfaringer med ulikt utstyr og løsninger når en skal bygge.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.