Nytt robotfjøs på Melsom Vgs

04.06.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

Nytt melkefjøs med melkerobot og fri kutrafikk er åpnet på Melsom videregående skole i Vestfold. Bygget er et resultat av grundige undersøkelser, og forpakterne Kari Lise og Bjørn Breivik er veldig godt fornøyde med resultatet.

Godt fornøyde: Forpakterne Kari Lise og Bjørn Breivik.

Selve bygget er finansiert av fylkeskommunen, men forpakterne har selv finansiert i-mek og innredning i fjøset. Det ble mange studieturer i både inn- og utland før planen ble dannet. Lars Larsen fra Felleskjøpet Agri har tegnet planløsningen til fjøset i tett samarbeid med Bjørn og Kari Lise, mens Kjell Tangen fra Norsk Landbruksrådgiving Østafjells har bidratt med konstruksjonstegninger.

Med omtanke for kua

Bak melkeroboten er det et stort område hvor kyr med spesielle behov kan oppholde seg. Her vil kyrne få veldig god tid til å gå gjennom roboten, og er ideellt for de som er tilbakeholdne og lavere rangerte dyr. En enveis port gjør at kyrne som kommer inn hit må gå gjennom melkeroboten for å komme til fôrbrettet, men kan bruke lang tid her uten å påvirke kapasiteten til roboten.

Fjøset har plass til 200 dyr inkludert 65 melkekyr med en melkekvote på 670 tonn. Grovfôr blir fôra ut av en traktor med fullfôrvogn, mens all kraftfôrtildelinga til melkekyrne skjer i roboten. Bygget har naturlig ventilasjon med automatiske veggardiner som reguleres etter temperatur og vindstyrke.

Gjødselløsning 

I gjødselkjelleren er det laget et kanalomrøringssystem som blir drevet av en propell en kort periode i døgnet. Kanalene går under spaltegolvet, hvor gjødsel blir kontinuerlig blandet og omrørt, noe som gir en fin og homogen husdyrgjødsel. Denne løsningen er med på å gjøre det mulig å legge overgangene i gangarealene på samme nivå, som gir en bedre flyt i kutrafikken.

> Plantegning gjødselkjeller, Lars Larsen, Felleskjøpet Agri

> Plantegning husdyrrom, Lars Larsen, Felleskjøpet Agri

> Artikkel, Felleskjøpet AgriFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.