Hoel gård

23.07.2013 (Oppdatert: 04.03.2015) Tor Gunnarson Homme

 

Ringsaker kommune, Hedmark

Eiere/vertskap: Per Eilif og Vigdis Sandberg.

Hoel gård ligger på Nes ved Helgøya. Den består av i alt 1330 dekar dyrket areal der det årlig høstes fra inntil 300 dekar potet og resten korn.  Det gamle fjøset er fylt opp med 150.000 kyllinger. Hele driftsbygningen på 3000 m2 er i bruk til jordbruksproduksjon.

Hoel gård ble valgt ut som besøksgård til OL 1994. Det ble starten på en aktivitet og produksjon som vi i dag kjenner innenfor begrepsbruken Landbruk Pluss, men som på Hoel er i ferd med å bli hovedproduksjon.

Hoel gård har som en av de få i tiden etter OL videreutviklet konseptet og beveger seg mer over på et velfungerende økonomisk ben innenfor reiselivet. Hoel gård er et betydelig arrangementssted for kurs og konferanser, brylluper og andre selskaper. De er vertskap for busslaster på dagsbesøk.  Det siste er å være konsertarena med internasjonalt kjente artister.

Base for denne aktiviteten kan sies å være det gamle grishuset. Det var her det startet i det små. Bygningen er i dag fullt ominnredet til gårdsmuseum, restaurant/danselokale/selskapslokale med 130 til bords og velutstyrt kjøkken. Eksteriørmessig er det kun små endringer som er gjort. Hovedkonstruksjonen er original og vises i interiøret.

Mye av hensikten har vært å ta i bruk og bevare bygninger som ellers for flere sin del ville ha vært truet av forfall. Bygninger og anlegg som inngår i dette konseptet er grishuset, sveiserboligen, portnerboligene nede ved Mjøskanten, føderådsbygningen og dokkestua i hagen (brudesuite i dag) samt det terrasserte, velformede og velholdte hageanlegget. Hovedbygningen trekkes mer og mer inn i produksjonen. Totalt er det overnattingsplasser til 39-40 gjester.

> Les mer på nettsidene til Hoel Gård

Grishuset sett fra sør.

Grishuset sett fra tunet.

I første etasje i i det gamle grishuset er det i dag spisesal.

Fra andre etasje i grishuset.

Dansesal i andre etasje i grishuset.

Driftsbygningen sett fra tunet.

Hovedbygningen med hagen.

Hagen, dukkestua og Mjøsa.

Hoel gård har egen Skibladner-brygge.

Portnerboligene.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.